Wednesday, September 3, 2008

Al Manchester (City)

Fenomenul numit fotbal a luato razna cu totul! Daca vara asta eram parca intrigati de oferta uzbecilor de la FC Kuruvchi (care intre timp au devenit FC Bunyodkor, în traducere „Creatorul") care doreau sa il inregimenteze pe atacantul camerunez Samuel Eto`o pentru un sezon si jumatate, iar pentru aceasta perioada sa-l "unga" cu numai putin de 40 de milioane de euro. Izbindu-se de refuzul acestuia, uzbecii s-au reorientat spre un alt mare nume din fotbalul mondial: brazilianul Rivaldo. Un jucator care parca numai face parte din elita fotablului actual, dar are trecutul de partea sa. Fostul internaţional din Ţara Cafelei, campion mondial în 2002, a semnat un contract valabil pe doi ani cu uzbecii, el urmand să primeasca de la Bunyodkor, lider în campionatul intern dupa 18 etape, un salariu anual de 5 milioane de euro.

Revenind in actualitatea fotbalului "mare" aflam ca Manchester City, pana mai ieri aflata in umbra mult mai titratei Manchester United, intra in forta la masa bogatilor. Clubul a fost achizitionat de doi arabi, care doresc sa construiasca o echipa formata doar din mari nume. Primul pas a fost deja facut: Robinho va veni pe City of Manchester Stadium pentru 42 milioane de euro.
Insa Sulaiman AL Fahim nu doreste sa se opreasca aici si tulbura viata linistitului oras industrial Manchester. Arabul ofera incredibila suma de 170 milioane € pentru vedeta diavolilor de pe Old Trafford, portughezul Cristiano Ronaldo.

Jurnalistii britanici speculeaza ca acesta este doar inceputul unui imens val de investitii cu miros de petrol. Times Online au lansat ipoteza ca City vrea sa inregimenteze inca 20 de mari nume:
Fernando Torres, Fabregas, Buffon, Dani Alves, Rio Ferdinand, Fabio Cannavaro, Phillip Lahm, Steven Gerrard, Ronladinho si Kaka.

Daca vor avea succes sau nu vom vedea. Un lucru ins a e clar, fotbalul nu mai este demult un sport sau un hobby. Este o afacere, poate cea mai mare afacere de nivel mondial si mai nou pare si cea mai profitabila piata de spalare de bani.

No comments: